Dania fast food – historia i rodzaje

Napisany By alfred.p dnia Lis 28, 2017 | 0 komentarzy


Dania fast food są obecnie bardzo popularne w Europie – masowo powstają restauracje i bary oferujące szybkie dania, jak hamburgery, zapiekanki, kebab czy pizzę w kawałkach. Sięgają po nie ludzie w każdym wieku, mimo, że dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem takich posiłków.

Dania fast food – historia

Prawdziwe narodziny koncepcji fast food i barów oferujących szybkie jedzenie datujemy na drugą połowę XX wieku i łączymy z powstaniem pierwszej restauracji McDonalds w Stanach Zjednoczonych. Sprzedawane tam hamburgery, frytki i desery spotkały się z olbrzymim zainteresowaniem – szybko otwierano kolejne restauracje tej sieci. Powstało także wiele firm konkurencyjnych oferujących potrawy takie jak smażone skrzydełka w panierce, ciastka na gorąco, hot dogi, bajgle i inne.

Hamburgery i cheeseburgery

Hamburgery i cheeseburgery to jedne z najpopularniejszych dań typu fast food na świecie, głównie za sprawą światowej ekspansji sieci restauracji McDonalds oraz Burger King. Obecnie restauracje i bary konkurują ze sobą pod względem liczby odmian i wariacji na temat hamburgerów – można je kupić z różnymi, nawet najbardziej dziwnymi dodatkami. Nie brakuje hamburgerów na słodko czy takich, które nawiązują do wybranego regionu świata. Hamburgery i cheeseburgery można obecnie zjeść praktycznie wszędzie – zarówno w restauracjach specjalizujących się w takich daniach, jak i w restauracjach hotelowych, stacjach benzynowych, lotniskach czy małych food truckach.

Kebab

Kebab to danie typu fast food, które przybyło do Europy z krajów arabskich i najczęściej kojarzy się nam ze zwiniętym plackiem wypełnionym specjalnie przygotowanym mięsem baranim, warzywami i sosami. Odmian kebabów w samych krajach arabskich jest bardzo dużo – w Europie przyjął się on w trzech rodzajach – jako danie podawane na talerzu, danie w bułce lub danie w placku. Rzadko spotyka się tu kebaby z baraniną – dużo popularniejsze jest wykorzystanie mięsa z kurczaka lub wołowiny. Do wyboru są najczęściej 3 sosy: ostry, średni i łagodny. Kebaby można zjeść najczęściej w małych budkach w wielu punktach miasta.

Dania fast food na dobre zadomowiły się w Europie i są traktowane zarówno jako dania obiadowe, jak i przekąski, na które mamy szczególnie dużą ochotę wracając po imprezie albo w trakcie długiej podróży. Jeżeli szukasz dobrego kebaba polecam U Szwagra – sieć lokali w Krakowie.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)