Granaty są źródłem zdrowia. Jak wybrać te dojrzałe?

Napisany By Majkel dnia Kwi 1, 2014 | 0 komentarzy


Badania potwierdzają, że granaty są bogatym źródłem witamin, a przy tym służą walce z wieloma popularnymi schorzeniami. Wydają się pomocne przy zwalczaniu dolegliwości wywołanych nietolerancją pokarmową, ale skutecznie obniżają ciśnienia i są odpowiednie dla kobiet, które spodziewają się dziecka. Lista jest jednak znacznie dłuższa.

granat (owoc)

Dojrzały granat to duża porcja witamin i mikroelementów

Eksperci są zdania, że sok ze świeżych granatów pozwala skutecznie walczyć z stresem, a przy tym w szczególnych przypadkach może działać kojąco na skórę. Polecany jest również mamom oraz osobom, które cierpią na różne dolegliwości zdrowotne. Potwierdzono pozytywne oddziaływanie na cukrzyków, osób borykających się z nadciśnieniem i nietolerancją pokarmową.

Więcej na temat nietolerancji pokarmowej przeczytasz w publikacji: http://magazynobywatelski.pl/alergia-pokarmowa-to-nie-to-samo-co-nietolerancja-sprawdz-roznice

Ostatecznie, niezależne badania dowiodły, że granaty ze względu na wysoką zawartość wybranych estrogenów, są nieocenione przy objawach towarzyszących napięciu przedmiesiączkowemu, a także menopauzie.

Dojrzały owoc granatu zawiera także cenny beta-karoten, a także miedź, cynk, potas i selen oraz wybrane witaminy: E oraz C i kilka innych w mniejszych ilościach. Granat działa kojąco na problemy skórne, odżywia włosy i zapobiega tworzeniu się zmarszczek mimicznych. Zdaniem badaczy, granat chroni serce i wpływa nader pozytywnie na cały układ krążenia.

Z niepopartych badaniami wyników wynika, że granat może przeciwdziałać nowotworom, chociaż nie zostało to oficjalnie udowodnione.

Wybieramy dojrzały owoc

Dojrzały granat można rozpoznać po pokorze skórki – na ogół najlepsze są te owoce, które mają jednolity kolor czerwony miejscami wpadający w ciemny pomarańcz. Ciemnoczerwone bywają przejrzałe i niektóre ziarna ulegają procesowi fermentacji. Dobrym pomysłem na sprawdzenie dojrzałości granatu jest jego lekkie uciśnięcie – jeśli pod naszym wpływem słychać charakterystyczny dźwięk pękającego nasionka, granat jest w odpowiednim stadium – w przeciwnym razie należy odstawić go na półkę lub zabrać do domu i poczekać aż dojrzeje.

Na ogół, w polskich sklepach sieciowych granaty są albo odpowiednie do spojrzenia, albo przejrzałe – warto wybierać te z nieco mniej zaczerwienioną skórką, aby nie rozczarować się po otworzeniu owocu w kuchni.

Grenadyna – zdrowy sok z granatu

Owoc granatu zbierany jest z krzewu zwanego granatowcem, który występuje przede wszystkim na ciepłych wybrzeżach Morza Śródziemnego, a także na Bliskim Wschodzie i na terenie Półwyspu Indyjskiego.

VN:D [1.9.22_1171]
Ocena: 7.7/10 (6 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: +2 (z 4 głosów)